Upphettade blåbär förlorar inte antioxidativ effekt

Antioxidanterna kvar efter upphettning

Värmebehandling, som pastörisering, gör blåbärsjuice hållbar och du slipper tillsatt socker. Näringsämnena förstörs inte i så hög grad som många tror och den antioxidativa kapaciteten hos juicen kan till och med öka.

Blåbär är godast nyplockade, det tycker de flesta. Om bären tas om hand på rätt sätt kan de avnjutas även när det inte är säsong och av dem som inte har möjlighet att plocka själva.

Behandla blåbären för längre hållbarhet

Sylta och safta innebär ofta att bären kokas och att socker tillsätts. Den som vill slippa extra socker väljer kanske frysta bär eller juice. Juice måste bestå av 100 % råvara, och inget socker eller andra tillsatser är tillåtna. Det finns olika metoder att pressa juice, exempelvis kallpressning där råvaran är kyld eller rumstempererad.

Blåbärsjuice är känslig, antingen får du göra den själv eller så kan du köpa blåbärsjuice som efter pressningen har konserverats på ett eller annat sätt. Konserveringsmedel får inte användas om drycken ska få kallas juice. Det vanligaste sättet att behandla en juice så att den blir hållbarare är pastörisering. Det innebär att den hettas upp så att mikroorganismer som bakterier, jäst och mögel dör. Juicen blir hälsomässigt säkrare och den får längre hållbarhet.

Näringsämnena påverkas inte så mycket som man kan tro

Många oroar sig för att näringsämnen i juice påverkas av upphettningen, och det är också så att halten vattenlösliga vitaminer som vitamin C och vitamin B9 (folat) minskar i juicen. Däremot påverkas inte fettlösliga vitaminer, fettsyror, mineraler inklusive nitrater och de flesta bioaktiva ämnen som fungerar bland annat som antioxidanter. Vissa ämnen kan till och med frisättas vid upphettning.

Studier visar ökad antioxidativ effekt efter upphettning

Även om sammansättningen av antioxidanter skulle förändras är det främst den totala antioxidativa kapaciteten som är intressant. I en vetenskaplig studie från Portugal upptäcktes att i kokta blåbär bibehölls eller till och med ökade den antioxidativa kapaciteten hos bären jämfört med färska bär.

En amerikansk undersökning visade att blåbär tillagade på olika sätt – bakade i ugn, tillagade i mikrovågsugn, kokta eller stekta – inte hade sämre antioxidativ effekt än upptinade råa bär, de stekta blåbären hade till och med bättre effekt. Forskarna menar att antioxidanterna i blåbären uppenbarligen är värmestabila och att tillagade och upphettade blåbär är en god källa till antioxidanter.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662539
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19255889