Blåbär motverkar syrestress

Syrestress - oxidativ stress - påskyndar åldrandet - blåbär skyddar.

Antioxidanter från exempelvis blåbär kan skydda dig mot syrestress – oxidativ stress. När du är syrestressad åldras du i förtid. Dessutom sliter denna oxidativa stress på hälsan och ökar risken för sjukdomar. Mer än varannan kvinna över 50 år är drabbad, enligt läkare.

Oxidativ stress är en kemisk obalans i kroppen. Det finns för mycket fria syreradikaler och för lite antioxidanter som kan ”avväpna” dem. Man kan sägas vara syrestressad.

Magnus Nylander, medicine doktor och närings­forskare, har gjort tusentals analyser av oxidativ stress de senaste 15 åren.
– Kraftig oxidativ stress är vanligt i Sverige, särskilt bland medelålders kvinnor. Minst hälften av kvinnorna i 50-plusåldern är drabbade och ­trenden är tyvärr ökande, säger han. Att vara syrestressad är ingen sjukdom i sig, men tillståndet sliter på hälsan och ökar risken för sjukdomar.

Syret är livsnödvändigt men också giftigt. När syre förbränns i våra celler omvandlas några procent till giftiga former av syre; så kallade fria syreradikaler.

Celler och fria radikaler - antioxidanter i blåbär skyddar mot oxidativ stress.

Molekyler strävar efter att ha sina elektroner ordnade parvis, men en fri radikal har en eller flera ensamma elektroner. Den försöker därför ”stjäla” en elektron från andra molekyler i kroppen. Den bestulna molekylen blir då i sin tur en fri radikal som jagar en elektron. En kedjereaktion startar som skadar våra celler och vävnader. Reaktionen kan orsaka ett biokemiskt slitage, vilket på sikt kan ge bestående cellskador och försämrad hälsa med åldersrelaterade sjukdomar som cancer och hjärt-/kärlsjukdom.

Antioxidanter skyddar mot fria syreradikaler
Vi behöver därför ha ett starkt försvar mot skadliga fria syreradikaler. Antioxidanter är molekyler som kan stoppa de fria radikalerna genom att ge bort en elektron utan att själva behöva jaga en ny elektron.

Vissa antioxidanter kan kroppen tillverka själv. Andra måste vi tillföra via kosten, till exempel vitamin C och E samt flavonoider och ­karotenoider som framför allt finns i färgstarka ­frukter, bär och grönsaker.

– Man kan säga att vårt antioxidanta försvar motsvarar en bils rostskydd, förklarar Magnus Nylander. En bil utan rostskydd rostar sönder på sikt. Antioxidanterna fungerar som vårt inre rostskydd som kan hejda syrets skadeverkningar. Klarar försvaret inte angreppen från de fria radikalerna drabbas vi av förhöjd oxidativ stress.

Det finns ett samband mellan oxidativ stress och låggradiga kroniska inflammationer i olika vävnader, ­berättar Magnus Nylander.
– Det kan bli så att oxidativ stress föder inflamma­tion, och att inflammationen driver på den oxidativa stressen i en vävnadsskadande ond cirkel man bör bryta.

Men den som drabbats av syrestress har goda möjligheter att få ner sina värden till normala nivåer på några månader. Behandlingen går ut på att hitta en individuell balans mellan motion, vila och hälsosam, varierad kost. Man kan också behöva kosttillskott.

Undvik syrestressen med goda livsvanor och bra kost
1. Minimera socker och processad mat.
2. Använd bra och om möjligt färska råvaror.
3. Ät rikligt med frukt, grönsaker och bär varje dag i olika färger.
4. Ät fet fisk helst flera gånger i veckan.
5. Ta gärna kosttillskott med selen eller några paranötter om dagen (rikt på selen).
6. Motionera regelbundet.
7. Rök inte och var måttlig med alkohol.
8. Försök undvika stress och se till att få en god nattsömn.

Ät kost som är rik på antioxidanter
De mest kraftfulla antioxidanterna finns i bär, frukt och grönsaker med starka färger, exempelvis blåbär, rödbetor, björnbär, grönkål, jordgubbar, spenat, hallon och broccoli.

Blåbär i kosttillskott
En kosttillskott som innehåller blåbär och svarta vinbär har tagits fram vid Karolinska institutet, KI. Magnus Nylander ledde forskningsprojektet som testade blåbärsprodukten på femton friska försökspersoner. Tolv fick påtagligt sänkt oxidativ stress.

Nu ska forskare vid KI och Karolinska sjukhuset undersöka hur blåbärstillskott påverkar svårt njursjuka personer som har höga nivåer av oxidativ stress och därför åldras för snabbt i hjärt-kärlsystemet och ofta får åderförkalkning. Professor Martin Schalling vid KI hoppas att man snabbt kan se resultat för dessa patienter.

Källor:
http://www.expressen.se/halsoliv/syrestressad-bli-av-med-kemiska-stressen/
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/p6PB5V/piller-kan-bromsa-aldrandet