Blåbär bra mot fetma

Bukfetma - blåbär motverkar fetma och relaterade sjukdomar.

Studie visar att blå­bär motverkar den låggradiga inflamma­tion som ofta bidrar till högt blodtryck och andra sjukdomar som är relaterade till fetma.

En diet med mycket blåbär kan vara ett bra metod för att återställa hälsan efter en storhelgs frosseri i fet mat. Det menar en grupp finländska forskare.

Blåbär har länge av tradition ansetts hälsosamt. Tidigare studier har också visat att de så kallade polyfenolerna som är särskilt vanliga i blåbär har positiv inverkan på bland annat blodtrycket.

Nu har en grupp forskare vid Östra Finlands universitet, med bland andra Hannu Mykkänen som är professor i nutrition, via djurförsök undersökt hur den här mekanismen fungerar.

Möss som fick en kaloririk kost med fet mat gick ordentligt upp i vikt. Men den inflammatoriska effekten minskade bland de möss som dessutom fick blåbär. Blåbären förebyggde också stigande blodtryck.

Blåbär i skål - blåbär mot fetma, minskar sötsug och sänker blocksockernivån.Studien visade alltså att blåbär motverkar den låggradiga inflammation som ofta bidrar till högt blodtryck och andra sjukdomar som är relaterade till fetma.

Enligt forskarna talar resultaten för att blåbär kan spela en roll för att motverka sjuklighet som hänger ihop med övervikt och fetma.

I detta försök användes torkade blåbär men det näringsmässiga innehållet bibehålls bra vid infrysning.

Blåbär är tillsammans med lingon – som också förknippas med positiva hälsoeffekter – det viktigaste naturbäret i Norden.

Vitaminhalterna är inte de största jämfört med andra bär, även om halterna av både C- och K-vitamin samt linolensyra är relativt höga. Däremot är blåbär ett av de bär som innehåller allra mest inflammationsdämpande polyfenoler, som flavonoider. Den mörkblå färgen kommer just från en sådan typ av flavonoider som kallas antocyanin.

Inget annat naturbär innehåller så mycket antocyanin som blåbär. Det är dock betydligt högre halter i de vilda blåbären i skogen än i odlade blåbär som är en annan art.

 

Källor:
http://www.svd.se/blabar-bra-mot-fetma
http://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/näringsvärde-blåbär.html