Blåbär skyddar mot högt blodtryck

Blåbär formade till ett hjärta - blåbär skyddar mot högt blodtryck.

Blåbär och blåbärs­juice innehåller antocyaniner som har antioxidativa effekter. Att äta blåbär regelbundet kan ge ett skydd mot högt blodtryck, enligt forskning.

Skogen är ett naturapotek med nyttiga bär – som blåbär. Vetenskapliga studier visar goda hälso­effekter av att äta blåbär och dricka osötad blåbärsjuice.

Blåbär, Vaccinium myrtillus, får sin färg av antocyaniner som hör till ämnesgruppen flavonoider. Flavonoider finns i växter och har antioxidativa effekter. Blåbär innehåller gott om antocyaniner, men även vitaminer som också fungerar som antioxidanter.

Antioxidanter är ämnen som kan binda och oskadliggöra fria syreradikaler som bildas i kroppen. För mycket fria radikaler är skadligt och kan orsaka oxidativ stress och sjukdomar.

Flavonoider är sedan tidigare kända för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Forskning har också visat att blåbär kan skydda mot tarmsjuk­domar, ögonsjukdomar och vissa cancerformer – och till och med motverka åldrande.

Nu har forskare vid University of East Anglia (UEA) och Harvard University gjort en vetenskaplig studie som visar att den som äter minst en portion blåbär i veckan har 10 procent lägre risk att utveckla högt blodtryck – hypertoni – jämfört med den som inte äter blåbär, rapporterar tidskriften The Times of India.

Blåbärsjuice och blåbär - skyddar mot högt blodtryck.

Det är flavonoidernas effekt på högt blodtryck som har studerats. Ett forskarteam har under 14 år följt 181 000 personer från Harvard. Deltagarna hade inte högt blodtryck vid studiens start. De fick fylla i en hälsoenkät vartannat år och deras kostvanor bedömdes vart fjärde år. Under studieperioden utvecklade 35 000 av deltagarna högt blodtryck.

När forskarna studerade deltagarnas kostvanor visade det sig att deltagarnas intag av flavonoider kom från främst te, men även från äpple, blod­apelsin, blåbär, rött vin och jordgubbar.

Antocyaniner från blåbär hade störst effekt
Forskarna tittade också på de enskilda under­klasserna av flavonoider och fann att de som konsumerade mest antocyaniner, från främst blåbär och jordgubbar, hade 8 % lägre risk att få högt blodtryck jämfört med de som fick i sig minst antocyaniner. Effekten var ännu starkare hos deltagare under 60 år.

Just blåbär hade den starkaste effekten och överträffade effekten från jordgubbar. Jämfört med personer som inte alls åt blåbär hade de som åt minst en portion blåbär per vecka 10 procent lägre risk att utveckla högt blodtryck. Antocyaniner kan alltså bidra till att förebygga högt blodtryck, i synnerhet om man äter blåbär eller dricker osötad blåbärsjuice.

 

Källa:
Blåbär skyddar mot högt blodtryck – Epoch Times > https://epochtimes.se/blabar-skyddar-mot-hogt-blodtryck