Blåbärsextrakt mot synproblem

Blåbär och öga - blåbärsextrakt mot synproblem.

Ögonsjukdomar och försämrad syn kan motverkas med antocyaniner från blåbär. I många länder används blåbärsextrakt i behandlingen av fel på gula fläcken i ögat.

Med stigande ålder ökar risken att få ögonsjuk­domar. Det hände Thea som plötsligt fick problem med synen.
– Raka linjer började krokna, jag kunde inte läsa på tv:n utan glasögon och jag kunde knappt se småfåglarna på lite håll.
Fel på gula fläcken i ögat konstaterades, och hon fick veta att det inte fanns något att göra åt det.

Björn drabbades också av synproblem. Han vaknade en morgon med grusiga ögon. Han tittade ut genom fönstret och solen var svart. Björns syn var starkt begränsad och han var dessutom yr. Läkaren berättade att det var en skada på gula fläcken som man inte kunde göra något åt.

Provade naturpreparat med antocyaniner
Thea blev tipsad om ett naturpreparat som innehåller bland annat antocyaniner från blåbär. Ett år senare såg läkaren att Theas syn var bättre.
– Nu behöver jag inte glasögon vare sig när jag ser på tv eller kör bil. Och jag kan se allt vackert i naturen. Det är fantastiskt, säger hon.

Samma naturpreparat fick Björn av sin son. På mindre än tre veckor märkte Björn en förbättring. Vid ett läkarbesök upptäcktes att skadan på gula fläcken höll på att läka ut.
– Nu kan jag både spela golf och cykla på stan igen.
Efter sju månader fortsätter Björns syn att förbättras.
– Det senaste är att jag nu också kan urskilja färger, berättar han.

Antioxidanter i blåbär
Antocyaniner är färgpigment från röda och blå växter och fungerar som antioxidanter. De skyddar och stärker de tunna blodkärlen i ögat och har också en antiinflammatorisk effekt. Det finns gott om antocyaniner i blåbär.
– I många länder används blåbärsextrakt i behandlingen av fel på gula fläcken, säger ögonläkare Laszlo Galanthai-Fekete.

 

Källor:
http://www.expressen.se/kvallsposten/blabar-kan-radda-synen/
http://www.expressen.se/halsoliv/thea-76-fick-synen-tillbaka—med-blabar/