Blåbär mot erektionsproblem

Blåbärens flavonoider mot erektionsproblem.

Blåbär och rödvin motverkar erektionsproblem. Det visar en stor internationell studie. Förmodligen beror det på att deras flavonoider stärker blodkärlen. Ersätt gärna rödvinet med osötad blåbärsjuice – ett alkoholfritt och hälsosamt alternativ som gör gott i hela kroppen.

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet får övergående eller kvarstående erektions­problem. Orsaken är ofta kopplad till blodkärlen och risken att drabbas ökar med åldern. När problemen inte går över kan det leda till oro och ångest.

Flavonoider från frukt, bär och grönsaker har en antioxidativ effekt och skyddar mot sjukdomar i blodkärl och hjärta. Blåbär, rött vin, citrusfrukter och jordgubbar har hög halt av den här typen av antioxidanter. Även broccoli, grönkål och kakao innehåller flavonoider.

Nu visar en stor internationell studie att kost rik på flavonoider kan minska risken att drabbas av erektionsproblem.
– Det räcker med några portioner i veckan, säger Aedin Cassid, professor och en av författarna bakom forskningsstudien.

Studien bygger på datainsamling från ett stort antal män i åldrarna 40 till 75 år. Männen hade inte hjärt-/kärlsjukdom, diabetes eller cancer i testiklar, prostata eller blåsa vid studiens start. Under tio års tid har männen fått svara på frågor om sin erektionsförmåga och eventuella svårigheter att genomföra samlag. Dessutom har männen fått uppge hur deras matvanor sett ut.

För att räkna bort effekten av andra faktorer som man vet kan påverka mäns erektionsförmåga tog man hänsyn till hur fysiskt aktiva männen var, om de var överviktiga, hur många koppar kaffe de drack per dag samt om de rökte eller inte. Man delade även in männen i åldersgrupper för att kunna ta hänsyn till att potensen avtar naturligt med åren.

Resultaten visade att de män vars kost innehöll mest flavonoider hade tio procent lägre risk att drabbas av erektionsproblem än de män som åt minst flavonoider.

En handfull blåbär - stärker blodkärlen och motverkar erektionsproblem.

Forskning har tidigare visat att fysisk aktivitet kan motverka erektionsproblem men enligt denna studie kan en diet rik på flavonoider vara lika effektivt som en rask promenad två till fem timmar i veckan.

Blåbär och fysisk aktivitet
Men att äta en viss diet istället för att motionera rekommenderas inte. Studien visar nämligen också att om man kombinerar regelbunden motion med en kost rik på flavonoider, från exempelvis blåbär, kan man minska risken för erektionsproblem med 21 procent.

Att direkt kunna dra några entydiga slutsatser av studien är ännu för tidigt. Det menar Stefan Arver, överläkare och forskare på Karolinska institutet, som där har specialiserat sig på mäns hälsa. Däremot är han inte förvånad över att man har hittat en koppling mellan en kost rik på anti­oxidanter och effekter på erektionsförmågan.
– Flavonoider är ju antioxidanter och de påverkar kärlfunktioner positivt, vilket i sig är viktig faktor för att erektionsförmågan ska fungera, säger Stefan Arver.

Att rekommendera rödvin till alla män med erektionsproblem är knappast lämpligt, men varför inte istället tipsa om att prova ett glas osötad blåbärsjuice på fredagskvällen?

 

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26762373
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rodvin-och-blabar-hjalper-mot-erektionsproblem