Blåbär kan sänka kolesterolet och skydda hjärtat

Blåbär kan sänka kolesterolet och skydda hjärtat

Svensk studie med hjärtinfarktpatienter visade att blåbär kan ha god effekt på blodfetterna och sänka kolesterolet. Detta skyddar hjärta och kärl.

Högt blodtryck och höga blodfettshalter – LDL-kolesterol och triglycerider – är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Enligt en stor amerikansk studie kan blåbär förhindra högt blodtryck hos människor. Dessutom har djurmodeller av hjärtinfarkt visat att blåbär tycks ha skyddande effekter.

Vid Örebro universitet studerades 50 patienter som genomgått ballongvidgande behandling för akut hjärtinfarkt och åt kolesterolsänkande medicin. Hälften av dem fick varje dag tillskott av blåbärs­pulver motsvarande nästan ett halvt kilo färska blåbär.

Goda effekter på kolesterolvärdena med blåbär
Efter två månader hade de som fått blåbärspulver sänkt sina LDL-kolesterolvärden mer än den andra gruppen. Det fanns också positiva skillnader i totalt kolesterol och oxiderat LDL-kolesterol.

– Av andra studier vet vi att en sådan minskning skulle ha potential att minska framtida hjärt-kärlhändelse med en femtedel, säger Lilith Arevström, en av forskarna. Varför blåbär har den här goda effekten vet inte forskarna ännu, men de nämner antioxidanterna och den antiinflamma­toriska effekten hos blåbär som tänkbara orsaker.

Blåbär orsakade inte viktökning eller förhöjda blodsockervärden
En annan anmärkningsvärd upptäckt är att de som fick blåbärspulver inte gick upp i vikt trots att de fick 8 500 kalorier extra under studien. De patienter som också var diabetiker fick inte heller förhöjda blodsockervärden.

Framtida studier planeras med patienter med kronisk njursjukdom som ofta har problem med höga kolesterolvärden.

 

Källa: Tillskott av blåbär sänkte kolesterolet, Dagens Medicin