Blåbär kan sänka kolesterolet och skydda hjärtat

Blåbär kan sänka kolesterolet och skydda hjärtat

Svensk studie med hjärtinfarktpatienter visade att blåbär kan ha god effekt på blodfetterna och sänka kolesterolet. Detta skyddar hjärta och kärl. Dessutom förbättrades orken vid rehabiliterande motion.

Högt blodtryck och höga blodfettshalter – LDL-kolesterol och triglycerider – är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Enligt en stor amerikansk studie kan blåbär förhindra högt blodtryck hos människor. Dessutom har djurmodeller av hjärtinfarkt visat att blåbär tycks ha skyddande effekter.

Vid Örebro universitet studerades 50 patienter som genomgått ballongvidgande behandling för akut hjärtinfarkt och åt kolesterolsänkande medicin. Hälften av dem fick varje dag tillskott av blåbärs­pulver motsvarande nästan ett halvt kilo färska blåbär.

Goda effekter på kolesterolvärdena med blåbär
Efter två månader hade de som fått blåbärspulver sänkt sina LDL-kolesterolvärden ännu mer än den andra gruppen, trots att alla patienter fick en hög dos av kolesterolsänkande läkemedel. Det fanns också positiva skillnader i totalt kolesterol och oxiderat LDL-kolesterol.

– Av andra studier vet vi att en sådan minskning skulle ha potential att minska framtida hjärt-kärlhändelse med en femtedel, säger Lilith Arevström, en av forskarna. Varför blåbär har den här goda effekten vet inte forskarna ännu, men de nämner antioxidanterna och den antiinflamma­toriska effekten hos blåbär som tänkbara orsaker.

Mer ork och bättre träningsförmåga
Det var inte bara det skadliga kolesterolet som blåbärspulvret hade effekt på, utan även på patienternas fysiska prestationsförmåga. I ett gångtest såg forskarna att patienterna kunde gå längre sträckor. Motion är viktigt för återhämtningen och för att minska risken att bli sjuk igen.

Blåbär orsakade inte viktökning eller förhöjda blodsockervärden
En annan anmärkningsvärd upptäckt är att de som fick blåbärspulver inte gick upp i vikt trots att de fick 8 500 kalorier extra under studien. De patienter som också var diabetiker fick inte heller förhöjda blodsockervärden.

Framtida studier planeras med patienter med kronisk njursjukdom som ofta har problem med höga kolesterolvärden.

Källor:
Tillskott av blåbär sänkte kolesterolet, Dagens Medicin
Ny forskning: Kan blåbär ge samma effekt som dyra mediciner?