Ät blåbär så får du bättre minne

Rubiks kub - blåbär kan ge dig bättre minne.

Vägen till ett gott minne är att utbilda sig länge, umgås med vänner och frossa i blåbär, visar forskningsprojektet Betula. Forskarna har också sett att dagens generation har bättre minne än den förra.

Forskningsprojektet Betula, som startade 1988, har letts i tjugo år av professorerna Lars Nyberg och Lars-Göran Nilsson. Det är ett tvärvetenskapligt projekt och bygger på olika tester som genomförts på 5 000 personer i åldrarna 25–100 vart femte år. Syftet är att kartlägga hur människans minnes­förmåga utvecklas genom livet.

Yngre människor har i allmänhet lättast för att komma ihåg personliga upplevelser, medan äldre är bättre på att memorera faktauppgifter. Men dessutom har utbildning, livssituation och kost en stor påverkan på minneskapaciteten, visar resultatet. Bland annat blåbär innehåller mycket av en typ av antioxidanter som är speciellt bra för minnet.

Generellt är högutbildade med ett rikt socialt liv bättre på att komma ihåg olika händelser i livet än andra. Dessutom gynnas ofta ensambarn eftersom de fått mer uppmärksamhet från sina föräldrar.
– Det leder till mer kognitiva resurser som är väldigt viktiga att ha senare i livet, säger Lars-Göran Nilsson.

Bättre och bättre minne
En stor nyhet är att dagens generation har bättre minne än den förra. Och nästa generation kommer att minnas ännu bättre.
– Det skulle vara intressant att se hur det har utvecklats om tusen år. Då kan det nog ha hänt mycket med våra minnesfunktioner, säger Lars Nyberg. Han tycker att detta borde avspeglas i pensionsåldern.
– De äldre kan mer än vad många tror.

 

Källa: Aftonbladet, Sanna Eriksson > http://www.aftonbladet.se/halsa/article11931714.ab