Blåbär föryngrar hjärnan

Blåbär - blåbärets antocyaniner kan föryngra hjärnan.

Blåbär innehåller antocyaniner som fungerar som antioxidanter. Antocyaniner anses ha ett flertal positiva hälsoeffekter, bland annat kan de skydda mot nedbrytande processer och ha en föryngrande effekt på hjärnan.

Om du plockar blåbär blir du varse att de innehåller ett starkt färgpigment som kan vara svårt att få bort. Blåbäret får sin färg från antocyaniner som hör till gruppen flavonoider.

När du äter blåbär får du i dig dessa antocyaniner som fungerar som antioxidanter och skyddar kroppen från fria radikaler.

Studier från ledande universitet har visat positiva resultat när det handlar om blåbär i kosten. Blåbärens antocyaniner och deras antioxidativa förmåga antas ligga bakom flera goda hälsoeffekter.

Blåbär och mjölk - blåbär kan skydda hjärnan mot nedbrytande processer.Antocyaninerna transporteras via blodet till hjärnan där de skyddar nervcellerna bland annat i de delar av hjärnan som har betydelse för inlärning och motorik. Dessutom kan antocyaninerna förbättra kommunikationen mellan nervcellerna.

Blåbär i kosten kan tack vare den antioxidativa effekten förebygga åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler. Det kan också skydda hjärncellerna vid en stroke och bidra till ökad rörelseförmåga.

Forskning har också visat att om man äter blåbär förbättras minne, koordination och balans.

I hjärnan finns proteinet HSP70 som bland annat motverkar nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar med åldern, men blåbär kan få mängden HSP70 att öka och på så sätt hålla hjärnan ung.

 

Källa: Mikaela Bjerring, Passion för hälsa > http://passionforhalsa.se/blabar-foryngrar-din-hjarna