Blåbär bra mot sjukdomar

Vit skål med blåbär - blåbär är rika på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.

Blåbär har anti­inflammatoriska egenskaper. Det är blåbärets anti­oxidanter som kan motverka många svåra sjukdomar där inflammationer är inblandade. Det visar flera forskningsstudier.

Blåbär innehåller antioxidanter som motverkar oxidativ stress – en obalans med för mycket fria radikaler – och på ett positivt sätt påverkar cellernas aktiviteter i inflammationsprocesser.

När kroppens immunsystem reagerar på en skada eller en infektion och inte räcker till eller vid autoimmuna sjukdomar – när kroppens egna vävnader angrips – kan en kronisk inflammation uppstå.

Många sjukdomar har en inflammatorisk komponent, exempelvis tarmsjukdomar, reumatiska sjukdomar, allergier, hudsjukdomar, multipel skleros, Alzheimers och andra neuro­degenerativa demenssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Blåbärens antioxidanter bromsar inflammatoriska sjukdomar.Vetenskapliga studier visar att blåbär har antiinflammatoriska egenskaper och därför kan vara ett vapen mot sjukdomar där inflammationer är inblandade.

Professor Ingrid Strömberg vid Umeå universitet har gjort en studie om blåbärs inverkan på Parkinsons sjukdom och det är antioxidanterna som gör verkan säger hon.

Åsa Håkansson, en forskare vid Lunds universitet, har gjort en pilotstudie med råttor som hade infekterats med den svåra tarmsjukdomen ulcerös kolit och även där dämpades infektionen hos försöksdjur som fick blåbär.

– Antioxidanterna i blåbär har en effekt på inflammationer genom att de fångar upp de fria radikalerna i kroppen och skyddar cellerna. Det har också stor betydelse för åldrandet som beror på små inflammationer i kroppen, visar djurförsök, säger Roger Uddstål som driver projektet Bärkraft på Institutet för livsmedel och bioteknik i Umeå.

Enligt honom är bärforskningen ännu i sin linda och vi har fler rön att vänta. Inte minst vad gäller våra nordiska bär jämfört med de odlade amerikanska bären som den mesta forskningen är gjord på. De vilda bären innehåller mer polyfenoler, som har antioxidativa egenskaper. Vi tror att bären innehåller polyfenoler som ett skydd mot solljuset, berättar Uddstål.

 
Källor:
https://sverigesradio.se/artikel/4073666
http://www.expressen.se/halsoliv/slipp-varken-med-blabar/
http://kurera.se/inflammation-orsaken-till-manga-av-vara-vanliga-sjukdomar/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26878787