Blåbär minskar risken för diabetes typ 2

Blåbär motverkar diabetes typ 2.

Blåbär är rika på polyfenoler, särskilt antocyaniner. Att äta blåbär sänker blodsockret och ökar insulinproduktionen hos personer som riskerar att utveckla diabetes typ 2.

Att frukt, bär och grönsaker är bra för hälsan vet vi sedan länge. Vissa av dessa livsmedel innehåller polyfenoler som anses vara en av orsakerna till att vi mår bra av dem. Antocyaniner är en sorts polyfenoler som ger växter röda och blå färger. Blåbär innehåller mycket antocyaniner.

Diabetes typ 2

Det vi äter omvandlas till socker – glukos – i blodet, och hormonet insulin får sockret att transporteras vidare in i kroppens celler.

När man har en diabetessjukdom fungerar inte detta, och sockerhalten i blodet blir för hög. Vid diabetes typ 2 bildas visserligen insulin i bukspottkörteln men inte tillräckligt mycket.

Cellerna kan också vara okänsliga för insulin så att mer insulin än normalt behövs. Övervikt och stillasittande ökar denna insulinresistens hos cellerna.

Metabola syndromet kallas ibland ”den västerländska sjukan”. Detta innebär bukfetma tillsammans med två av följande fyra faktorer: förhöjda halter av blodfett av sorten triglycerider, låg andel av det ”goda” HDL-kolesterolet, högt blodtryck eller högt blodsocker/ glukosintolerans. Risken att utveckla diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och cancer är stor.

Vetenskapligt försök med blåbär

En finsk forskargrupp delade in 47 försökspersoner med metabola syndromet i tre grupper som fick olika diet. En grupp fick äta blåbär, en annan jordgubbar, hallon och hjortron, medan den tredje gruppen åt en kontrolldiet.

Ett sätt att mäta en människas konsumtion av frukt, bär och grönsaker samt polyfenoler är att ta ett blodprov och undersöka mängden hippursyra i blodserumet.

Fasteblodprov (på morgonen före frukost) togs från försökspersonerna före försöket och efter 8-veckors diet. I blodserumet mättes mängden hippursyra. Denna hade ökat endast i gruppen som ätit blåbär. Dessutom hade blodsockret (glukoskoncentrationen i fasteblodplasma) minskat och insulinutsöndringen ökat i denna grupp.

Blåbär sänker blodsockret och ökar insulinproduktionen

Forskarnas slutsats var att blåbär, som ju är rika på antocyaniner, sänker blodsockerhalten och ökar insulinutsöndringen hos personer som löper risk att utveckla diabetes typ 2.

 

Källa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28556578