Blåbär kan skydda nervcellerna

En hand med blåbär - blåbärens antocyaniner kan skydda nervcellerna i hjärnan mot oxidativ stress och celldöd.

Vid Alzheimers orsakar de onormala ansamlingarna av beta-amyloid oxidativ stress och nervcellsdöd i hjärnan. Blåbär och dess antocyaniner kan skydda de känsliga nervcellerna från oxidativ stress.

Alzheimers är en neurodegenerativ sjukdom som bryter ner hjärnans nervceller. Den exakta orsaken är inte känd men i sjukdomen ingår ansamling av proteinet beta-amyloid (Aβ). Detta leder till plackbildning i hjärnan och produktion av fria radikaler i nervceller så att oxidativ stress uppstår och de känsliga nervcellerna dör.

Blåbärets antocyaniner är bra för hjärnan

Blåbär är rika på antocyaniner som ger bären dess färg. Enligt forskning har både blåbär och antocyaniner positiva effekter mot en mängd riskfaktorer för olika sjukdomar inklusive Alzheimers. Blåbär kan bromsa åldersdemens och kognitiva problem som minnesstörningar orsakat av oxidativ stress. Läs mer här.

Forskning med nervceller, beta-amyloid och blåbär

I en forskningsstudie undersöktes hur blåbärsextrakt (BE) respektive rent antocyaninextrakt från blåbär (AE) påverkade bildning av fria radikaler och förgiftning när oxidativ stress provocerades fram av kemikalier i nervceller respektive andra celler (epitelceller) som jämförelse.

Redan låga koncentrationer av BE och AE sänkte mängden fria radikaler i nervcellerna medan endast AE i höga koncentrationer hade den effekten i de andra cellerna.

I nästa steg utsattes nervceller för proteinet Aβ, och forskarna studerade blåbärsextraktets förmåga att skydda mot den oxidativa stressen och celldöden som Aβ orsakar.

Här såg forskarna att blåbärsextraktet (BE) skyddade nervcellerna från att dö trots tillsatt Aβ, förmodligen på grund av att BE förhindrar den Aβ-orsakade bildningen av fria radikaler och oxidativ stress.

Blåbär skyddar mot oxidativ stress i nervcellerna

Blåbär och andra antocyaninrika bär har alltså potential att skydda de känsliga nervcellerna från att dö av oxidativ stress.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38927256